Den Danske Cirkuspris 2019
JOY MOGENSEN: MÆRK ENERGIEN I CIRKUS - DEN ER PRISVÆRDIG!
Benny Schumann får overrakt den største, danske cirkus-anerkendelse af kulturministeren i lykkelige omstændigheder
AF RUD KOFOED
Den nybagte, højgravide kulturminister Joy Mogensen overrakte i dag – torsdag den 8. august 2019 – den største hæderspris i dansk cirkuskunst, nemlig Den Danske Cirkuspris til klovnen og artisten Benny Schumann. Det skete ved årets prisuddeling i Fægtesalen på Cirkusmuseet i Hvidovre med skuespilleren og instruktøren Jan Hertz som veloplagt sprechstallmeister.
Benny Schumann debuterede for 69 år siden som barn af den berømte cirkusfamilie og har siden ydet en fantastisk indsats i den danske savsmuld og det, der ligner. Men han er noget af en klovn – og gudskelov for det!
Benny er nu 74 år og turnerer på 40. år med sine børnevenlige forestillinger. For et par år siden fik han et kæmpe come-back med sit berømte nummer med roterede tallerkener. Det skete i Cirkusbygningen i København, hvor han 50 år tidligere debuterede som tallerkenjonglør som medlem af den berømte Schumann-familie, der dengang havde bygningen. Nu var det Wallmans, der fik fornøjelsen af at lancere gensynet i deres store show over to sæsoner. Det blev en kæmpesucces.
Benny Schumann takkede ydmygt for den fornemme pris, som har en meget speciel betydning for ham. Hans berømte far, Albert Schumann, var nemlig den første, der modtog den. Det skete for 51 år siden, da den daværende kulturminister Kristen Helveg Petersen overrakte den. Kort efter forlod Albert Schumann cirkus og vendte aldrig tilbage i manegen i de 53 år, han efterfølgende levede.
Det samme ’forsvindingsnummer’ kan Benny Schumann aldrig finde på, forsikrer han. Hans eget største forbillede igennem hele livet har været hans morfar, den verdensberømte klovn Charlie Rivel, som blev ved til sidste åndedrag. Akrobat oh…
-Det håber jeg også, at jeg kan, siger Benny Schumann og håber, at nogen stopper ham, hvis det bliver alt for pinligt, og han ikke selv kan se det.
Kulturminister Joy Mogensen benyttede lejligheden til en meget personlig, varm og markant ’brandtale’ om, hvor vigtigt det er at turde noget – og også fejle. Ofte vil man samtidig finde ud af, hvor meget der kan lade sig gøre - også af det, man ikke troede muligt. De unge har aldrig været under et voldsommere pres end nu. Derfor kaster de sig helst ikke ud i noget, de ikke er sikre på, de kan, sagde ministeren.
-Jeg håber, de kommer i cirkus og mærker energien – og mærker, at de kan, tilføjede Joy Mogensen i sin inspirerende pris-tale til Benny Schumann, der til gengæld benyttede lejligheden til at markere, at det efter hans mening er helt ude i hampen at forbyde så mange forskellige dyr i cirkus, senest med et lovforslag om forbud mod elefanter.
-Der har været dyr i cirkus i flere hundrede år. I stedet for det ene forbud efter det andet, skulle man sende nogle dyrepsykologer ud og studere, hvordan artister og dyr kommunikerer sammen i cirkus, mente Schumann og var ikke i tvivl om, at det kunne gøre mange klogere på, hvad det faktisk er, der foregår i cirkus, selv om der også der kan være brodne kar.
BEDSTE NUMMER:
Ud over hædersprisen uddeltes tre andre priser.
Til prisen for årets bedste nummer var nomineret:
Duehviskeren Andrejs Fjodorovs, Cirkus Arena.
Akrobaterne Duo Kvas, Zirkus Nemo.
Jongløren Alan Sulc, Cirkus Arli.Prisen for årets bedste nummer gik til duehviskeren Andrejs Fjodorovs for hans uovertrufne originalitet og en udvikling af due-nummeret siden, det startede i Cirkus Arli i 2008 og til den internationale standard nummeret har i dag.
ÅRETS TALENTPRIS:
Til årets talentpris var nomineret:
Powerkvinderne Kolev Sisters, Cirkus Arena
Ikarisk bænk-akrobat-duoen Ikaros Brothers, Cirkus Mascot
Trapez-artisten Adrienn, Cirkus Baldoni.
Året Talent-prisen gik til de italienske Kolev Sisters, hvoraf den yngste er 19. Topnummeret fra Arena er starten på en ny girlpower-stil i internationalt gennembrud, der udfordrer kæden af 250 år med stærke mænd. Søstrenes hånd-til-hånd akrobatik er så smuk, kraftfuld og imponerende, at de udløser stående applaus aften efter aften. Det skete også i Fægtesalen på Cirkusmuseet, da de gav en prøve på deres talent ved prisoverrækkelsen.
ÅRETS INDSATSPRIS:
Årets Indsatspris, som uddeles af Cirkusdirektørforeningen og overrækkes af formanden Martin Arli gik i år til borgmester Helle Adelborg, Hvidovre Kommune, der gennem driften af Cirkusmuseet i Hvidovre har gjort en helt enestående indsats for at bevare historien om de danske cirkus og skabt en kombination af aktivitet og museum, der gør oplevelsen unik og til noget andet og mere end det traditionelle museumsbesøg. Det var også Cirkusmuseet, der stod klar, da initiativet til genoplivningen af Den danske Cirkuspris for fire år siden blev en realitet.
Kunstneren og cirkusmaleren Viggo Salting står bag de malerier, der indgår i cirkuspriserne. Det er også ham, der har stået for Den danske Cirkuspris’ logo.
-Valget af årets prismodtagere har ikke været let. Sæsonen har budt på rigtig mange flotte numre og dygtige cirkusfolk, der kunne fortjene en anerkendelse. Men som jury skal vi træffe et valg, og jeg er glad for, at vi i dag har haft mulighed for at hædre nogle få af de talenter, som vi har mødt her i landet, siden prisuddelingen sidste år, sagde Formanden for Den danske Cirkuspris, Ole Simonsen, inden han udråbte et trefoldigt ’Cirkus længe leve!’
Rud
BILLEDTEKST: Joy Mogensen levede op til sit navn og var en fornøjelse, da hun frygtløs trådte ind i cirkusmiljøet og opfordrede de unge til at følge efter og mærke energien. Hun slap sin egen løs, da hun hyldede den 74-årige Benny Schumann med den mest fornemme cirkus-anerkendelse herhjemme: Den danske CirkusprisÅRETS BEDSTE CIRKUS NUMMER 2019
ANDREJS FJODOROVS overraskede enhver, da han som autodidakt duehvisker i 2008 dukkede op i det lille Cirkus Arli. En udenlandsk cirkusagent spottede ham. To år efter optrådte han ved den internationale cirkusfestival i Monte-Carlo, og det internationale gennembrud var en realitet. I år er Fjodorovs tilbage til Danmark. Duernes konge kan det umulige så overbevisende, at man får reinkarnationstanker! Han må have været due i sit tidligere liv.
Prisens sponsorer Leif Andersen fra Museumsforeningen og John Lington fra Danske Cirkusvenner overrakte diplometÅRETS TALENTPRIS GÅR TIL GIRLPOWER - KOLEV SISTERS
Søstrene Nicole og Michelle Kolev er brudt ud med hånd-til-hånd akrobatik og står for første gang på egne hænder med girlpower i international klasse, der udløser Talentprisen 2019 - og stående applaus. Hvidovres borgmester Helle Adelborg overrækker prisen
INDSATSPRISEN 2019 TIL HVIDOVRES CIRKUSBEGEJSTREDE BORGMESTER
Cirkusdirektørforeningen var ikke i tvivl: Hvidovre-borgmesteren Helle Adelborg havde fortjent Indsatsprisen 2019, fordi den går til den offentlige person, der har gjort mest for cirkus i det forgangne år. Efter Bertel Haarder i 2016 gik den sidste år til Gribskov kommunes borgmester Anders Gerner Frost
Sprechstallmeister Jan Hertz: For de gamle, som forsvandt, kom der nye...
JAN HERTZ:
-Da jeg var barn hed de store cirkus Benneweis, Belli, Louis, Moreno, Miehe og Schumann. I dag er alle de nævnte cirkus forsvundet, men nye er kommet til.
Sådan har det altid været i cirkusbranchen: nogle forsvinder og andre kommer til. Og husk: de omkringrejsende cirkus er unikke privatejede forretninger, der ikke modtager nogen form for statsstøtte.
I manegen mødte vi i mine børneår ud over artister og klovne massevis af dyr, herunder løver, tigere, bjørne, chimpanser og elefanter.
Rovdyrene forsvandt fra manegen i 1963 og chimpanserne i 1980. Nu er også elefanterne på vej væk. Lad os håbe, der findes en løsning som sikre dem en god fremtid, når de nu ikke længere kan optræde i danske maneger.
Men vi har stadig har dygtige artister og herlige klovne. Flere cirkus har også heste, hunde og andre dyr med i forestillingerne. I år har vi sågar kunne opleve både duer og rotter i de danske maneger. Fælles for de danske cirkus – Arena, Arli, Baldoni, Barnly, Mascot, Nemo og Trapez – er, at de skaber herlige forestillinger, som hvert eneste år glæder hundredetusindevis af danskere.
Vi har i de senere år oplevet en meget høj kvalitet i dansk cirkus. Den bygger ikke alene på de gamle traditioner, men viser også hvordan man ud fra traditionerne er i stand til at vise nye, cirkusmarkante udviklingsmuligheder og byde på tidsvarende underhold af fornemste karat og dermed er en vigtig og helt uundværlig del af det danske kulturliv. Det trækker stor opmærksomhed og beundring også fra den internationale cirkusverden, hvor dansk cirkus står meget stærkt.Barndommens trylleri...
Cirkus Baldones magiker Kim Kenneth og Henrik Specht, der har et Danmarksmesterskab i scenemagi og to nordiske mesterskaber i korttrylleri, er begge oplært samme sted, nemlig hos Kims far.
-Jeg skulle bare lære lidt, så jeg kunne klare mig og komme ud at se verden i et par år. Nu har det varet i 31 år, fortæller Kenneth.Tempojonglør med stil
Nomineret til årets bedste nummer:
ALAN SULC er 28 år og fra Tjekkiet I 2004 vandt som 14-årig en bronze-klovn i Monte Carlo for sit nummer, hvor han bouncher bolde ned i sit lille podie. Kort efter dukkede Alan op i Cirkus Benneweis, inden han fortsatte ud i verden og markerede sig. Han jonglerer med op til ni bolde – og de er alle i spil og farer rundt og op og ned i stramlinede mønstre. Alan Sulc’s stil er hel ren, og så sikker, at man tror, det er løgn.
Kæresten, Miss Veronica, står klar med en pose bolde, når parret går i manegen sammen. Her parret ved prisuddelingen med deres søn, Alan Jr.